SABDA PONDAN

My photo
raub, Malaysia
How many people in this world look in the mirror every morning and feel inadequate and just, ugly? Yes, I am one of those people! What do you think about me? What do you see isn't the same with I had been through. Me, just me, and myself. A person who biologically borned male and it's a fact which it would never change. But, sometimes, I just love playing around with girls' stuff. Put some make up on my beautiful face or walking around with those extremely high heels. The fact that I am a man, well, I accept that, actually, I am living as a man with a woman's intelligent brain. How's that? Exciting right? The fact that I am a beauty with brain, I am not a transgender. Whatever you might have in your mind or you happened to utter, calling names, it just does not make me any more masculine or less feminine because, I am a woman by choice and a man by fate... if you can accept that, I can force you, it's your choice. A fat bitch struggling to be a skinny bitch.

Friday, 28 December 2012

K POP ??

assalamualaikummm....hye korang !!!

ni scha nak konsi sikit pasal k pop ni ! scha bukan lah seorang peminat tegar dunia k pop nie, tapi adelah sesikit layan k pop ni...scha mule kenal dunia k pop ni time citer winter sonata tu uolss,
tapi time tu iolss kan kecik lagi mane lah tau nak menggeletat tengok cerita korea ni,,,,,
tapi bile hormon menngeletat tu dah sampai tambah pulak olsss kengkawan pompuan iolsss dok sebok tengok citer k pop ni sambil usha abang abang jambu k pop ni iolss tumpang la sekaki ! last last kite pulak yang makin menngeletat menonton kejadah haram tu...hihihihihi*dalam hati ade taman uolsss*
dan semalam scha baru je habiss marathon tengok cerita dream high satu dan dua...



korang penah tengok tak??? ala cite pasal bebudak skolah yang nk menjadi retisss tu ! terfeeling uolsss iolsss tengok citer tu.. tapi iolss  bukan nak citer pasal iolsss terfeeling tengok citer tu tapi jalan citer die mmng best tak kire la satu ke dua ke, dua dua memang best !ade unsur unsur motivation gituhhhhh...so kalau korang nak tau best ke tak korang tengok sendiri ye...iolsss malas nak cite panjang kat uolss so tengok sendiri ok!

xoxo
scha,

Thursday, 27 December 2012

Saturday, 22 December 2012

nothing beats the comfort of your bed !

nothing beats the comfort of your bed !.......


hye korang !!! setelah tiga minggu start class so uitm pon bagi la cuti seminggu tok kitorang ! cehhhhh name je cuti tapi keje banyak jugak.tapi yang paling penting ialah scha da balik dan seronok seronok surf internet berblogging  facebook twitter dan lagi lah di atas katil sendiri...
seronok sangat bila dah boleh balik dan guling guling atas katil sendiri, walaupon rumah sewa kat machang scha ade katil sendiri tapi tak boleh lawan selesanya katil yang ade di rumah kitakan.....bak kate orang bukan scha kate biarpun tak secantik or semewah mane sekurang kurang nye kat situ la kite membesar dan lalui hidup kita.....kat situ la tempat yang kite rase satu satunye tempat paling privite  kan....tempat untuk kita bebas berkarya gitu,,hahahhahah.......so bile dah cuti nikan pekara pertama yang student cemerlang macam scha ni akan buat ialah qada tido! choiiii sangat kan ! arghh!!!!! tap payah nak tido sngt la keje macam gunung walau pon cuti, baru tiga minggu belom sampai tengah sem lagi neh...

ok la korang jumpa lagi dlm enry yang lain hokey ! scha nak sambung buat drawing ni,,,,

xoxo
scha,

Friday, 2 November 2012

SENYUM!!!! TAKPERLU KATA APA APA


Hye korang!!!!!
 hari ni scha nak kongsi tentang satu perkara….iaitu senyum! Dalam sibuk sibik bace novel belek belak majalah  lama tetiba scha terjumpa satu artikel tentang senyum. dalam artike tu tertulis semakin dewasa seseorang manusia itu semkin hilang sebab atau tujuanya  untuk senyum*hihihi entry kali ni feeling2 cam pakar psikologi sngt*…..tapi ini bukan bermakna seseorang itu tak tersenyum tapi sebalik nye mereka  senyum tanpa sebab…..ha confius???*sambil betulkan spek* Scha pon mule2 same jugak tak paham tapi bile da bace bekali kali baru la dapat tangkap…..sebagai contoh kan apabila kite tengok seorang kanak kanak tersenym kita pasti tahu yang dia sedang menzahirkan kegembiran..kegirangan dan ke’happy’an..maka ini adalah motif motif mutlak untuk senyum , kerana  kanak kanak tak pandai menyembunyikan perasaan sebalik nya seorang   dewasa  mampu merahsiakan perasan mereka di sebalik  riak wajah . oleh itu mereka terus senyum… walaupon kadang kala dalam keadaan terpaksa sekalipun………..ha disini menunjukkan mereka tiada tujuan untuk senyum tetapi tetap memilih untuk senyum .dan itu sememangnya tepat! Kadang kadang dalam kehidupan ,kita  terpaksa mengakui bahawa kita terpaksa mengambil keputusan untuk tersenyum walaupon hakikat nya adalah sebalik nya sama ada untuk kepentingan diri sendiri atau orang lain…susahnya menjadi orang dewasa… ramai antara kita menjadi kan senymum sebagai perisai untuk menyebunyikan masalah dan sudah berkurun kurun malah berabad abad kita mengangap senyum adalah tanda bahawa seseorang itu ok..tapi harus kita ingat kerana senyumah adalah satu riak wajah yang dicipta allah s.w.t yang penuh dengan misteri…di sebalik setiap senyuman ada seribu satu cerita………





p/s: senyum mu seindah suria……maka teruskan lah tersenyum kerana senyuman adalah sedekah…

Thursday, 25 October 2012

KEINGINAN SATU IMPIAN





Hye korang!!!!!! Cantik tak gambar atas tu??ha jangan pikir bukan bukan tau… makin lame makin pro plak aku conteng conteng muke nie….ye la kadang kadang  jadi tukang make up bidan terjun…….well bukan la pro sangat tapi boleh la and masih lagi belajar…satu ketika dulu sebelum scha mohon course fesyen kat uitm scha memang bercadang nak amek kursus make up je lau tak dapat, tapi tak kesampai….walau pon scha tak dapat course fesyen tu tapi so far apr yang scha belaja tu still merarik … tapi  passion scha dalan seni make up ni masih membara gitew * bukan angan2 mat jenin tau*…so selain belajar dari tutorial free kat you tube tu ade la scha belajar dengan kawan kawan sch kat sini..ye la course textile yang scha amek skarang ni pon memang tak dapat lari dari DUNIA  GLAMER!!! Hahahah  (ayat!! Makan hati sangat ) SO  kitorang ni memang di latih la untuk kelihatan bergaya…..satu lagi bende ni pon boleh mendatang kan duit ok ! peluang dan ruang dalam bidang ni pon masih luas cume yang penting usaha dan kretivi..banyak jugak kan make up artis yang terkenal sebenarnya belajar secara khusus dalam bidang ni….kerja ni pon bukan payah nak penat penat tonyoh tonyoh conteng conteng je muke orang kan….!
so  kalau korang rase nak suruh  tolong conteng kan muke korang pon tak de masalah kan…..


Till then
Xoxo
Scha,

Thursday, 12 July 2012

DIBAWAH LINDUNGAN KAABAH


hye korang!entry kali nie pendek je...
 sebenarnye kebetulan scha baru je habis tengok citer dibawah lindungan kaabah nie ....
cerita die memang best and pengolahan cerita, plot ,pelakon die semue owesome.tapi part yang paling penting time scha tengok cerita nie air mate dah cam air terjun je,,,sumpah scha ckp citer nie sangt sedih....
sob.....sob..... (TT^TT)....
kalau korang tak percaye scha cadangkan korang tengok la ek....
jangan lupe tengok tau....

P?S;hihihihi naseb baik la time scha nangis tu roomates scha semua kluar...

xoxoxo
scha

Saturday, 30 June 2012

PERPISAHAN ITU PERMULAAN

(pic yg di tag beliau untuk kami semua)

bertemu dan berpisah itu lah adat manusia biasa.................

adakala pertemuan yang kite jalin  itu akan menemui perpisahan kerana perpisahan itu bukan la bermaksud putusnya satu ikatan tapi sebenar permulaan kepada sebuah ikatan untuk menguji sejauh mana keikhlasan dan kejujuran kita dalam persahabatan....
tanpa kita sedari sebenarnye perpisahan itu merapat kan kita kerana kadangkala kita akan lebih menghargai sesuatu yang telah jauh dari mata kita kerana itu fitrah manusia. tetapi sebagai seorang sahabat sejati, biar jauh di mata tapi tak pernah jauh dihati kerana ikantan doa menghubungkan masing masing....
dan ketika itu hadir la kenangan sebagai pengubat rindu  yang adakala kita tidak pernah menduka kenangan itu mampu menyentuh emosi . namun itu itulah erti sahabat, jauh di alam realiti tapi dekat di dalam jiwa dan doa...
kerana sahabat sejati sukar di cari ganti.....


p/s;kami relakan perpisahan ini kerana kami tau kamu sedang pergi mendekati cita cita mu.....
     doa ku bersamamu...

Tuesday, 26 June 2012

VINTAGE MARKET DEPARTMENT TEXTILE FACULTY ART &DESIGN UITM KELANTAN


assalamualaikum korang!!!
rindu tak dah lame gak kan scha x melalot kat sini so ari nie ade kesempatan leh la merepek jap ??ye la sejak kebelakangan nie sangt sangt sibuk...nak tau kenape?? (tunggu entry seterusnye...)
dan seperti biase scha memang suke update belog nie tetengah malam.hahhahhhha....
kali nie nak cite sikit pasal  department faculty scha iaitu textile ade buat vintage market..membeli sambil beramal lah tuk mangsa kebakaran yang scha serite ari tu..
sngat seronok ang sangt happening banyk barang best yg boleh diborong ade gak barang barang branded caam kasut charles and keith ! pendek kate macaam macam la dengan harga yg amat murah shawl harge seringgit je satu ok! makan hati xx???
hahaahhhahahha.....


antara suasana time vintage market..  :)












alang alang dah ade sale cam nie ape lagi borong je la coz harge memang sangat murah sempat la scha beli 2 helai shawl untuk adik scha ..
tapi yang paling penting skali tok scha la nak tau pe scha beli??teka la....plizzzz..
hihhhihihihih

TAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!




so ape comment korang owesome tak???hahahhahhha
jangan jelez tau....hiihhihhih walau pun habis duit tp puas hati!!so terpakse la makan maggi je tok 3 hari nasib baadddddddddddddddaaaaaaaaaaaaaaan la.......










Sunday, 3 June 2012

KURSUS SULAMAN MANIK ANJURAN MARA




 assalamuaikom korang!!!....
kate orang tak kenal maka x cinta kan dan ni la scha dah rase ketagih dah dengan belog scha yang tak seberape ni...hihihihihihi thanks pade semua follower and readers tau...
kali nie scha nak citer sikit hari tu ade la scha join kursus jahitan sulaman manik anjuran mara selama dua hari dikampung scha...
dan yang paling penting scha sorang je lelaki tapi ade hakoo kesah???pedulikan la orang nak cakap ape yang penting kite minat dan kalau minat tu boleh mendatangkan duit tu kire ok lah kan..
lagipon orang zaman sekarang dah masyarakat dah lebih open minded pasal kerja ni. ya zaman sekarang sape nak herang lau lelaki jadi designer kan pompuan skarang pon dah ramai yg jadi pilot pon...wokey la tak perlu bangkitkan isu nie wat abis mase je nak pot..pet....pot...pet... kan baziaq ayaq lioq! ehh???bazir air liur?? bukan ke aku taip je kat sini bukan cakap pon???hihhihih *stop merapu*

so kursus nie memang best tapi penat uolss  sakit bijik mate nak jait dah la dari pukol 9 sampai 5 petang sampai sakit pinggang jait tu oiiii....
patot la jahit manik manik kat baju tu leh sampai ratus rasus ribu ribu ma.....

ha nie pic kat bawah nie antara sample dari tenaga pengajar:


 sesi kami menjahit manik sampai juling :

 haaa..yang nie lak hasiL kerja kitorang!!! ok tak??ok lah tuuu...

 haaaa..yang nie lak hasil tangan scha tau....
hihihih cantik kan?????puji la diri skit kan...


ok sampai sini dulu tok entry  kali ni so enjoy and have a good day,,,,
p/s ;tempahan raye kini di buka!!!amacam????


Saturday, 28 April 2012

REVIEW NOVEL SEMANIS COKLAT


“ orang selalu kata, jangan jadi seperti  pungguk. Yang menanti untuk bersama rembulan tapi sayang tidak dapat dicapai. Rembulan pula,lebih suka berdamping dengan kerdipan bintang yang lebih mempesona. Orang selalu kata jangan jadi seperti  pelangi. Yang nampak cantik jalurnya tapi munculnya  sementara. Orang selalu kata jangan jadi seperti ombak. Yang sentiasa menghempas pantai namun tak berteman.
  namun aku tetap mahu menjadi seperti pungguk. Yang setia merindui bulan. Aku tetap mahu jadi seperti pelangi. Yang mewarnai alam, dengan rona yang ceria. Dan aku tetap mahu menjadi seperti ombak. Yang  menhanyutkan pepasir putih turut sama ke  dalam laut
  mengapa aku mahu  menjadi seperti pungguk ? Bukankah  perkara yang sia sia menanti rembulan berbicara dengannya ? Tidak ! pungguk itu satu teladan yang baik,pungguk itu lambing kesetian yang nurani. Betapa setianya pungguk menunggu rembulan saban malam dengan harapan rembulan dapat mendengar isi hatinya yang kesunyian.
  mengapa aku mahu menjadi seperti pelangi ? Bukankah sifatnya hanya sementara ? benar tetapi walau sementara sudah cukup menyerikan alam dengan rona yang  gemilang. Kehadirannya sudah cukup merangkann hati hati yang melihat. Sudah cukupmelukis segaris  senyuman pada yang memandang. Jalur jalur  warna yang punya pesona tersendiri. Yang diserakkan oleh cahaya cahaya mentari,terbias menjadi tujuh warna. Tujuh warna yang punya defenisi tersendiri. Terpulanglahpada persepsi masing masing namun apa yang pasti warna warna  itu menyirnakan duka dan menggamit ria
  mengapa aku mahu menjadi seperti ombak ? Bukankah menyakitkan menghempas tubuh pada pepasir pantai ? Tidak ! ombak sebenarnya menemani pantai yang kesepian.deruannya umpama lagu  merdu  yang  didendengkan buat menghibur rawan.  Percikan airnya  menghantar  kediginan. Menyejukkan jiwa yang kepanasan

Petikan daripada novel “SEMANIS COKLAT” 

p/s:best tau novel nie so jangan lepaskan peluang tau uolss!!!!